یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

‌رویکرد نوآورانه اصحاب حوزه ایجاب می‌کند در پی آینده‌سازی باشند و در این راستا فعالیت‌ حوزه در راستای فهم درست آینده و حرکت مطابق آن و بهره‌برداری درست از آینده و ساختن آینده و گفتمان‌سازی نو باشد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین الویری، در این نشست که صبح امروز در مرکز همایش‌های دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، ساحت قدسی و عرفی را ساحت‌های دینی برشمرد و گفت:‌ ساحت قدسی همان، ساحت ثبوتی دین است که به  مثابه یک نظام جامع اندیشه و رفتار می‌باشد و ساحت عرفی نیز  که ساحت اثباتی دین است، تحقق بیرونی و عینی دین، در قالب رفتارها،‌ نهاد‌ها و زندگی پیروان آن را شامل می‌باشد.

استاد حوزه و دانشگاه در توضیح بیشتر درباره ساحت عرفی یا همان ساحت اثباتی، گفت:‌ در این نگاه، حوزه‌های علمیه را می‌توان به عنوان یک سازمان دینی مورد توجه قرار داد و ذیل عنوان «آینده‌پژوهی و دین، به بررسی عرصه اصلی فعالیت آن، آموزش دین، تولید علم  در حوزه دین  و تبلیغ پرداخت.

وی همچنین درباره استقلال و عدم استقلال دانش‌های بشری اظهار داشت: در این عرصه سه دیدگاه «از هم گسستگی»، «هم‌خانوادگی» و «هم بستگی» وجود دارد که تمامی این دیدگاه‌ها، دارای تعامل با یکدیگر است، با این تفاوت که در نگاه نخست، باید رابطه دو علم معین را بررسی کرد، ولی در دو دیدگاه دیگر،‌می‌توان از تعامل  یک خانواده علمی مانند علوم رایج در حوزه‌های علیمه با علم دیگر،‌مانند آینده پژوهی سخن گفت.

حجت‌الاسلام والمسلمین  الویری با تأکید بر این که حوزه باید به صورت جدی، به آینده‌پژوهی بپردازد، اظهار داشت: درک عمومی اصحاب حوزه درباره آینده‌ساز بودن حوزه، ‌توان اثرگذاری  حوزه بر ابعاد مختلف آینده پژوهی، توجه آینده‌پژوهان به مسائل  دین و ضرورت چاره‌اندیشی درباره آن، گریزناپذیری از آینده‌پژوهی به دلیل تبدیل شدن تدریجی آینده‌پژوهی به فرهنگ عمومی و اجتناب‌ناپذیر بودن آثار پیشران‌ها، مهم‌ترین دلایل  ورود جدی حوزه به این عرصه است.

وی درباره درک عمومی اصحاب حوزه درباره آینده‌ساز بودن حوزه،‌گفت:‌رویکرد نوآورانه اصحاب حوزه ایجاب می‌کند که در پی آینده‌سازی باشند و در این راستا فعالیت‌ حوزه در راستای فهم درست آینده و حرکت مطابق آن و بهره‌برداری درست از آینده و ساختن آینده و گفتمان‌سازی نو باشد.

این پژوهشگر حوزوی با بیان این که توان اثرگذاری بر ابعاد مختلف آینده پژوهی در جنبه معرفت‌شناختی، هستی‌شناختی، روش‌شناختی و... است،‌ به دیگر ضرورت حضور حوزه در آینده‌پژوهی اشاره کرد و گفت: همانطور که  دیگران برای شناخت آینده وقت و سرمایه‌گذاری می‌کنند،  برای حوزه نیز این کار لازم می‌باشد.

وی درباره اجتناب‌ناپذیر بودن آثار پیشران‌ها گفت: پیشران، در متون آینده‌اندیشی  به نیروهای عمده شکل‌دهنده آینده جهان می‌پردازد. بدیهی است که پیشران‌ها به صورت غیر مستقیم بر حوزه‌‌های مختلف تأثیرگذارند؛ به عبارت دیگر مؤلفه‌ها یا عوامل اصلی متشکل از چند روند هستند که باعث ایجاد  تغییر در یک حوزه مورد مطالعه می‌گردند.

حجت‌الاسلام والمسلمین الویری در ادامه اظهار داشت: اگر حوزه به موقع حرکت نکند، عقب گرد خواهد داشت؛‌ بنابراین، باید نگاه حوزه به سوی آینده معطوف باشد.

وی افزود: تأسیس رصد‌خانه‌ پیشران، برای تبیین شاخص‌های کمی و کیفی پیشرفت و تحلیل و ارزیابی نتایج و پیامدهای رویدادها، روند‌ها و مسائل نوظهور آینده، گام ارزشمندی است که باید در عرصه آینده‌پژوهی از سوی حوزه برداشته شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha